maandag 27 november 2017

Zomer 2017

Het is weer hoog tijd om een stukje te varen. De boot is er klaar voor en wij ook, dus laten we gaan. We gaan deze keer richting Lauwersmeer met de mogelijkheid om bij mooi weer het Wad op te gaan of anders via Zoutkamp Groningen in.

Bolsward.
 Maandag  3 juli  Er zijn meerdere routes om in Leeuwarden te komen en wij kiezen er voor om via Bolsward te gaan. Het is wel redelijk weer als we uit Sneek vertrekken, maar er staat een stevige wind. Via de Geeuw varen we naar IJlst.  In Nijesyl moeten we voor de brug wachten, in heel de gemeente draaien de bruggen de hele dag maar Nijesyl is om een of andere reden een uitzondering, van 12:00 tot 13:00 gesloten. Als de spoorbrug dan ook draait kunnen we de Wijmerts op richting Bolsward. In Bolsward zoeken we een ligplaats en blijven daar.

Dinsdag 4 juli   Vandaag naar Leeuwarden. Langs de Bolswardertrekvaart varen we via Wommels en Oosterlittens en komen dan tussen Dronrijp en Deinum op het van Haringsmakanaal. Ik vind dat altijd wel een leuke route om te varen. Het is dan nog een klein stukje Kanaal naar Leeuwarden. We vinden daar een plaatsje aan de Prinsentuin. In Leeuwarden wordt het havengeld betaald aan de betaalautomaat, gaat prima. We blijven morgen, dus maar gelijk 2 nachten betalen. Douche, toilet en stroom wordt betaald met een kaartje. Het lukt mij niet om een kaartje op te waarderen en ben niet van plan om weer een nieuwe aan te schaffen voor € 5,--, ik heb al 3 van die dingen. We hebben prima douche en toilet voorziening aan boord en stroom zal ook wel lukken.

Donderdag 6 juli  De touwtjes los en varen, relaxt varen langs de Dokkumer Ee. In Birdaard even rustig aan doen, want de brugwachter moet 2 bruggen draaien. De keuze voor een ligplaats is ruim in Dokkum. Direct door de brug maken we vast aan het bolwerk bij de molen Zeldenrust. En natuurlijk blijven we een dag in het gezellige Dokkum.

Zaterdag 8 juli   Van Dokkum varen we langs het Dokkumergrootdiep naar Dokkumer Nieuwe Zijlen. Dan komen we op het Lauwersmeer en even later varen we de jachthaven van Lauwersoog binnen. Vooraan in de haven zijn een paar steigers voor passanten en daar is nog voldoende ruimte.

Zondag 9 juli  Vandaag maken we de oversteek naar Schiermonnikoog. Het is om 11:35 hoogwater in Lauwersoog en één uur voor HW zijn we naar buiten geschut.
Schiermonnikoog komt in zicht
Zo hebben we ruim voldoende water om via de geul van Brakzand te varen en dus nagenoeg dwars over kunnen naar de haven van Schiermonnikoog. Als we de haven invaren staat, zoals gebruikelijk, de havenmeester ons op te wachten om een plaatje toe te wijzen. Het is, net als op de meeste plaatsen waar we komen, opvallend rustig in de haven. Schiermonnikoog heeft wel een gezellige haven vind ik. Hij ligt naast de oude veerdam en zoals wel vaker in een getijdehaven staat er bij laagwater niet veel water meer, wij komen met onze diepgang ook aan de grond. Ik denk dat er ongeveer 60 á 70 cm water blijft staan, maar dat geeft verder weinig problemen.

Donderdag 13 juli   Hoewel een verblijf op Schier niet snel verveeld willen we eigenlijk toch wel weer verder, maar het waait alle dagen windkracht 4 tot 5 en soms 6. Vandaag is de verwachting 3 tot 4 Bfrt., dus dat moet wel kunnen. Het is de bedoeling om vandaag naar Ameland te varen. We vertrekken ongeveer 3 uur voor hoogwater uit Schier. Dat betekend in het Zoutkamperlaag  nog een vloedstroom staat waar we tegen in moeten. Er loopt ook nog een flinke deining  vanaf de Noordzee het zeegat in waardoor het nog aardig tekeer gaat. Als we een stuk de geul van de Paersensrede  en het Wieremerwad in zijn en onder de Engelsmanplaat komen wordt het wat beter, maar het blijft een hobbelige toestand. Ondanks dat het geen prettige overtocht was is er geen gevaar voor schip en bemanning geweest en lopen veilig de haven van Ameland binnen. Er wordt ons een mooi plaatsje aan het steiger toe gewezen. We blijven een paar dagen op Ameland.

Maandag 17 juli   Ook nu weer alle dagen veel dagen veel wind. Prachtig weer voor de zeilers, maar voor ons hoeft dat niet zo. Jaren terug hebben we hier een paar weken met onze zeilboot “Mayfower” gevaren en toen geen zuchtje wind gehad, alles op de motor gevaren en nu deze wind. Maar ja, zo gaat het vaker in het leven. Vandaag is er even wat minder wind, maar de komende dagen waait het weer vrolijk verder. Het lijkt ons goed om niet verder het wad op te gaan maar terug te varen naar Lauwersoog en dan plan B te doen, via Zoutkamp Groningen in. Het is om 16:55 hoogwater in Lauwersoog. Ik wil ruim voor HW in Lauweroog zijn, want dan hebben we van Ameland tot het wantij en het Zoutkamperlaag de stroom mee. We zijn mooi op tijd vertrokken, op het wantij raken we nog even de grond maar we lopen niet vast, het blijft door varen en varen volgen plan Lauwersoog binnen.

Dinsdag 18 juli   Ook vandaag weer een dikke 4 Bfrt. We varen via het Lauwersmeer naar Zoutkamp en het is de bedoeling om daar een dag te blijven. Van ouds is Zoutkamp, naast een vissershaven, een belangrijke toegang tot de provincie Groningen. Via de Hunsingo sluis naar noord Groningen en de Provinciale sluis en het Rietdiep naar Groningen stad. Dan is er ook nog de Friese sluis, deze kolk is maar 10 meter lang en gaat via de Lauwers naar Stroobos. We vinden een ligplaats in de Oude binnenhaven aan het Rietdiep. Aan BB is over de hele lengte van de haven een nieuwe steiger gemaakt, dat ziet er keurig uit

Donderdag 20 juli   Na een dag in Zoutkamp gaan we vandaag weer verder. Via het Rietdiep varen we naar Groningen en maken vast in de Oosterhaven.

Vrijdag 21 juli   Deze keer blijven we niet in Groningen, maar varen weer verder. Via de Noord Willemskanaal gaan we naar Assen. In Assen is het oude vaarwater door de stad weer bevaarbaar gemaakt. Het Noord-Willemskanaal liep vroeger door Assen naar de Drentsche Hoofdvaart. Later is het kanaal om Assen, met de Sluis van Peelo, aangelegd. Een paar jaar terug is de jachthaven in het centrum van de stad gerealiseerd en dit jaar de rest van de oude vaar verbinding, die de naam “Blauwe As” heeft mee gekregen. In tegenstelling van wat we tot nog toe hebben aangetroffen is het in Assen behoorlijk druk, maar met wat passen en meten vinden we toch een plaatsje. De ligplaats is prima en vlak bij het centrum, maar aan de andere kant van de haven loopt een drukke weg en dat is niet bepaalt rustig. Dus we blijven morgen niet in Assen, wat eerst wel de bedoeling was, maar we gaan morgen weer verder.

Zaterdag 22 juli   We laten Assen achter ons en gaan verder langs de Drentsche Hoofdvaart. We doen het rustig aan, buiten dat hier de max snelheid 6 km./uur is, is het ook zonde om hier snel doorheen te varen. Natuurlijk even aanleggen in Smilde voor de weekend boodschappen. We varen door naar Dieverbrug. In de kolk, tussen de brug en de sluis, is opvallend veel ruimte om aan te meren. We blijven morgen hier, de kinderen komen dan op visite dus dat is wel gezellig. Tegenwoordig moet je in Dieverbrug ook Havengeld betalen. Dat gaat via de “aan uit app.” Ik had daar aanvankelijk mijn bedenkingen bij, maar mensen wat is dit een handige vinding. Veel handiger als de betaalkaartjes zo als in Leeuwarden of wat je ook vaker tegen komt Betaalautomaten.

Maandag 24 juli   Na een gezellige zondag gaan we vandaag weer verder varen. Voor vandaag is de bestemming Meppel. Het is de bedoeling dat we een dag in Meppel blijven, dus we schutten door de Meppelersluis. Door de sluis ligt het helemaal vol, maar door de Boazbrug is nog wel plaats.

Woensdag 26 juli    We hebben bij de sluis/brugwachter aan gegeven dat we vandaag weer willen
De havenkom van Blokzijl.
vertrekken. zo zijn we mooi op tijd daar de brug en kunnen met de eerste schutting weer door de sluis naar buiten. Als je wat later bent en met  de tweede of derde schutting mee kunt kost dat erg veel tijd en ja, we hebben tijd genoeg natuurlijk, maar dit is toch wel handiger. We gaan via Zwartsluis het Zwarte Water op naar Kadoelen en langs Vollenhove naar Blokzijl. In de havenkom van Blokzijl maken we weer vast. Ook hier is het altijd wel gezellig om een dag te blijven.





Vrijdag 27 juli   Het wordt haast weer tijd om weer naar huis te gaan. We maken nog een stop in Delfstrahuizen.

Zaterdag 28 juli   Vandaag de laatste etappe, van Delfstrahuizen naar Sneek. Rond de middag meren we af in de jachthaven aan de Woudvaart. Met plan B was het toch weer een heel andere tocht dan eerst de bedoeling was, maar niet minder leuk denk ik. Het was overal opvallend rustig, overal was ruim voldoende ligplaats. Alleen Assen en Meppel waren behoorlijk druk. Het weer was dit jaar niet geweldig en sommige dagen ronduit slecht. Maar we klagen niet, we hebben ons best vermaakt.

Als je op de foto klikt wordt hij groter.

Hier kun je nog een paar foto’s vinden

Geen opmerkingen:

Een reactie posten

Uw reactie wordt op prijs gesteld.